MINIMÁLNÍ OBJEDNÁVKA PRO ZASLÁNÍ ZÁSILKOVNOU JE 6 PLECHOVEK, NEBO 2 DÁRKOVÁ BALENÍ CIDERŮ Z DŮVODU KŘEHKOSTI SKLA JE MAXIMÁLNÍ OBJEDNÁVKA U VÍN 2 LAHVE! NAD 2 LAHVE JE MOŽNÝ JEN OSOBNÍ ODBĚR. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ!

Co je to cider, a jaké odrůdy vína máme?

Co to je cider? a jaké odrůdy na vinici pěstujeme?

Víno asi zná většina z Vás, takže není třeba přibližovat o co se jedná. Cider v naší zemi je však pro část populace věc málo známá. Tady Vám chceme nastínit co cider je.

 Co je to vůbec ten cider?

Cider je alkoholický nápoj. Vyrábí se kvašením jablečného moštu. Obsah alkoholu, se pohybuje mezi 0,5% a 8,5%, což je maximální přípustná hodnota pro cider. Za touto hranicí už je jablečné víno.

 Dělení ciderů v Čechách

Tradiční řemeslné a komerční cidery

Tradiční řemeslné cidery se vyrábí jen z jablečného moštu.

Komerční cidery se vyrábí z koncentrátu (jablečný mošt ze kterého se odpaří voda, sladká šťáva)

 

Podle obsahu zbytkového cukru:

Sladké, Polosuché, Suché

 

Podle vzhledu a perlení :

Čiré, Kalné, Zcela bez bublinek, Lehce perlivé, Příjemně šumivé

 

Cidery ve světě:

Výroba cideru je populární v mnoha zemích po celém světě, hlavně v pásmu mírného klimatu. Do USA, Kanady, Střední a Jižní Ameriky a Austrálie přivezli umění výroby cideru přistěhovalci ze západní Evropy.

Největším výrobcem cideru je dnes Francie. Kde se tento nápoj jmenuje cidre. Podle zdejšího práva je možno cider vyrábět pouze z čerstvých jablek nebo ze směsi jablek a hrušek. Hlavními producenty cideru ve Francii jsou oblasti Normandie a Bretaně. Tradiční francouzský cidre je lehký šumivý mok a proto se většinou stáčí do lahví typu champagne s korkovou zátkou a drátěnou ochranou. V poslední době se objevily i druhy prodávané v lahvích s korunkovým uzávěrem, což svědčí o menším množství bublinek.

 Velká Británie je největším spotřebitelem cideru na osobu. Zde se nápoj nazývá cider, jako u nás. Největšími oblastmi výroby anglického cideru jsou Devon, Somerset a Herefordshire. Angličtí výrobci používají ve většině případů kvalitní mošty z místních tradičních odrůd jablek a tradiční zavedené postupy výroby. Zatímco dnešní cidery jsou jasné a jiskřivé, tradiční anglické cidery byly hutné, tmavé, zakalené s vyšším obsahem alkoholu. Cider je v Anglii vyráběn pouze z jablek.

 Ve Španělsku jsou hlavními oblastmi výroby cideru Astůrie a Baskicko. V této zemi se tomuto tradičnímu nápoji říká sidra. Je známá svou vůní, ve které jsou cítit zelená jablka, vanilka, švestky a med. Sidra se zde nalévá v malém množství z velké výšky, což umožňuje kyslíku dostat se do nápoje a zvýraznit tak na krátkou dobu aroma a chuť a zvýšit perlivost. Španělská sidra se obvykle stáčí do vinných lahví a zátka je korková.

V Německu je cider nejčastěji znám pod názvem „Apfelwein“ (jablečné víno). Je nejvíce vyráběn v Hessensku, zvláště pak v oblasti Frankfurtu. Německé jablečné cidery mají obvykle trpkou a kyselou chuť. Objem alkoholu bývá zhruba v rozmezí 5 – 7 %. K výrobě nejsou používány žádné zvláštní odrůdy. Německou zvláštností je také horký „Apfelwein“, který v některých oblastech lidé užívají jako osvědčený domácí prostředek proti nachlazení.

Velkým producentem cideru je také USA.V této zemi se také nápoj nazývá cider. Vyrábí se zde široká škála ciderů, zejména v oblastech New England, Oregon a Vermont. Zdejší cidery se dělí do dvou hlavních kategorií - sweet cider (čerstvě lisovaná jablečná šťáva) a hard cider (fermentovaný, s obsahem alkoholu nad 0,5%).

 

 CIDERZLESA.VINOZLESA

ODRŮDY VYSÁZENÉ VE VINOHRADU

Všechny naše odrůdy jsou rezistetní - to znamená, že jsou křížené, tak aby byly odolnější proti mrazům, chorobám.

BRONNER – rezistentní odrůda, novokřížení odrůd Merzling x Geisenheim 6494. Odolává houbovým chorobám, mrazu mírně nadprůměrně. Typově podobná částí vínům Rulandskému bílému, částí Ryzlinku rýnskému.

MUSCARIS – rezistentní odrůda, Křížení odrůd Solaris x Muškát žlutý, odolná vůči houbovým chorobám, a dobře odolná proti mrazům. Poskytuje plná, ovocitá vína s muškátovým aroma. Může připomínat tramíny.

CABERNET CORTIS - rezistentní odrůda,Je kříženec odrůd Cabernet Sauvignon x Solaris, odrůda dobře odolává zimním mrazům, plísni révové a padlí. Typově jsou podobná vínům odrůdy Cabernet Sauvignon, zpravidla mají výraznější aroma.

Zpět do obchodu